Proiect educativ „De la copilarie la adolescenta”

PROIECT EDUCATIV

DE LA COPILĂRIE LA ADOLESCENŢĂ

ACTIVITATEA NR. 2

Prezentarea liceului şi lansarea concursului

Obiectivele activităţii: motivarea elevilor de clasa a VIII-a pentru alegerea, ca opţiune principală, a Colegiului Tehnic „Lazăr Edeleanu”; formarea gustului pe ntru frumos prin stimularea interesului pentru obiectivele culturale ale judeţului

Data/perioada de desfăşurare: 1 – 17 noiembrie 2012

Locul desfăşurării: şcolile partenere

Participanţi: elevii implicaţi în proiect, cadre didactice, reprezentanţi ai comunităţii etc;

Responsabili: profesorii  coordonatori din unităţile şcolare implicate

Beneficiari: elevi, cadre didactice

Modalităţi de evaluare: mailuri cu impresii ale elevilor, fişe pentru înscrierea la concursul de eseuri

Descrierea activităţii:

Grupe de elevi de clasa a IX-a se deplasează la şcolile partenere unde prezintă Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” (anexa nr. 1) şi fac schimb de adrese de mail cu elevii de clasa a VIII-a, urmând să păstreze legătura on-line cu aceştia. Profesorii însoţitori lansează concursul de eseuri, prin intermediul unei prezentări P.P. (anexa nr.2), precizează care este regulamentul concursului (anexa nr. 3) şi prezintă fişa de înscriere (anexa nr. 4). Elevii de clasa a IX-a iau parte la activităţi de interrelaţionare cu elevii de clasa a VIII-a, propuse de profesorii colaboratori din şcolile partenere, apoi distribuie pliante de promovare a liceului. Elevii participanţi vizitează apoi unul dintre muzeele din zonă, la propunerea profesorilor colaboratori. Activitatea este organizată de cadrele didactice din şcolile partenere, implicate în proiect, cu sprijinul conducerii instituţiilor partenere. Participă atât elevii înscrişi în proiect, cât şi alţi elevi interesaţi de activitate.

În cadrul activităţii se prezintă:

–          scopul prezenţei elevilor de clasa a IX-a în şcoala generală la care s-au deplasat;

–          oferta educaţională a C.T.L.E.;

–          obiectivele culturale din judeţ;

–          condiţiile de  participare la concursul de eseuri.

PREZENTARE GENERALĂ A OBIECTIVELOR CULTURALE DIN JUDEŢ

Judeţul Prahova are o tradiţie bogată, dar şi un renume câştigat datorită numeroaselor personalităţi care s-au născut, au trăit şi au creat aici opere culturale nemuritoare.

Municipiul judeţului, oraşul Ploieşti, oferă numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber într-un  mod util, aflând, prin vizitarea muzeelor şi a caselor memoriale, informaţii interesante atât din domeniul cultural, cât şi ştiinţific, dar, pe lângă obiectivele culturale binecunoscute ale acestei localităţi, există şi alte zone în judeţul Prahova care oferă posibilitatea îmbinării  plăcerii de a călători cu cea a pătrunderii, pentru o clipă, în lumea unor oameni care, prin destinul lor, au influenţat istoria, devenind astfel nemuritori:

1)  CONACUL BELLU, Urlaţi – Alexandru Bellu (1850-1921) a fost  unul dintre ultimii membrii importanţi ai familiei, om de cultură, avocat, numismat şi fotograf – unul din precursorii artei fotografice româneşti; domeniul şi conacul i-au aparţinut. În 1930, Eliza Bellu, născută Ştirbey, a donat Academiei Române casele si via sa din Urlaţi, devenite astfel muzeu. Numele familiei Bellu nu mai este astăzi amintit la Bucureşti decât de cimitirul Şerban Vodă, numit şi “Cimitirul Bellu”, pentru că a fost construit pe un teren oferit de Barbu Bellu, ministru al Cultelor şi Justiţiei, la mijlocul secolului XIX.

2) MUZEUL NICOLAE IORGA, Vălenii de Munte –  Nicolae Iorga (1871 – Botoşani – 1940 – Strejnicu, comuna Târgşoru Vechi, judeţul Prahova), a fost istoric, publicist, scriitor, academician şi om politic. Activitatea sa ştiinţifică este neegalată de un alt istoric român: autor a 1.003 volume, 12.755 de articole şi studii, 4.963 de recenzii; editor al unor corpusuri de documente. Casa din Vălenii de Munte, în care se află astăzi Muzeul „Nicolae Iorga”, a fost construită în 1833 (fiind considerată monument de arhitectură) şi cumpărată de savant în 1908.

3) MUZEUL BOGDAN PETRICEICU – HAŞDEU, Câmpina – Bodgan Petriceicu Haşdeu (1838CristineștiHotin, actualmente în Ucraina1907,Câmpina) a fost scriitor și filolog român, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile. După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, a devenit mistic și fervent practicant al spiritismului, scop în care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina.

4) MUZEUL NICOLAE GRIGORESCU, Câmpina – Nicolae Grigorescu (1838Pitarujudețul Dâmbovița1907Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești. Muzeul fiinţează într-o clădire construită între anii 1902 – 1904 şi adăposteşte mobilier, obiecte personale, fotografii, scrisori, biblioteca (scrieri de artă, autografe ale scriitorilor contemporani artistului), picturi şi desene (circa 102 lucrări) ale pictorului Nicolae Grigorescu (1838 – 1907), unul dintre ctitorii picturii româneşti moderne.

5) MUZEUL  CEZAR PETRESCU, Buşteni – Cezar Petrescu (1892Cotnari, Iași – 1961București) a fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar român. Muzeul memorial “Cezar Petrescu” din Buşteni s-a deschis la 17 decembrie 1967, în casa în care scriitorul s-a statornicit. Intrând în posesia casei, Cezar Petrescu îşi împlinea visul din tinereţe. Aşa s-a făcut că, în 1937 Cezar Petrescu a devenit proprietarul vilei de la Buşteni, după ce până la 45 de ani publicase peste 20 de volume şi depusese o vastă activitate în presă. În această casă, scriitorul a locuit în perioada 1937- 1960 şi a realizat mare parte din vasta sa operă.

6) CASTELUL CANTACUZINO, Buşteni – prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832București – 1913București) a fost om politic român, ales de două ori primar al Bucureștiului și numit Prim-Ministru al României. El este descendent al voievozilor români, respectiv împăraților bizantini Cantacuzino. Castelul construit de el în anul 1911 figurează în topul primelor castele din Romania, fiind format din patru corpuri ce includ şi o capelă şi dintr-un parc amenajat cu grote, casacade şi fântâni arteziene.

7) PALATUL CANTACUZINO, Floreşti – supranumit și „Micul Trianon”, a fost construit la Floreștijudețul Prahova de boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, pentru nepoata sa, Alice, fata celui de-al treilea fiu al său, Mihail G. Cantacuzino. Se zice că în planurile palatului erau 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului, săli de bal, piscină, teren de echitaţie şi grădini. Început în 1907, a fost parţial terminat în 1914, după moartea lui Cantacuzino, apoi, în 1940, când era aproape terminat, a venit peste el războiul şi a fost părăsit, descoperit cu deliciu şi încântare de nemţi, apoi prădat şi devastat de hoţi şi, în cele din urmă, de ruşi şi de localnici,

8) CASA MEMORIALĂ GEORGE ENESCU, Sinaia –  George Enescu (1881Livenijudețul DorohoiRomânia – 1955ParisFranța) a fost compozitorviolonistpedagogpianist și dirijor şi este considerat cel mai important muzician român. Frumuseţea locurilor şi apropierea de Palatul Peleş l-au determinat pe muzician ca din banii câştigaţi în primul său turneu în America să-şi construiască la Sinaia – între anii 1923 şi 1926 – o casă, după planuri proprii, cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu, pe care a numit-o Vila Luminiş. În următorii 20 de ani, până în 1946, când a părăsit România definitiv, în perioadele dintre turneele sale în Europa şi America de Nord, el a revenit periodic la Sinaia pentru a se dedica, cel puţin o lună pe an, creaţiei.

9) CASTELUL PELEŞ, Sinaia – Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (1839Sigmaringen – 1914,Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Soţia sa, Elisabeta de Neuwied, cunoscută ca Regina Elisabeta a Românie (1843NeuwiedGermania –1916 , Curtea de Argeș) a fost întâia regină a României, patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare. Ca patroană a artelor adoptase pseudonimul Carmen Sylva, și ca fondatoare de instituții caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniților. Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului şi este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

10) CASA DOMNEASCĂ BREBU –  Matei Basarab (1580 – 1654), a fost domnitor al Țării Românești, a fost protector al culturii, sprijinitor al ortodoxiei, fiind considerat ca cel mai mare ctitor ortodox al poporului român, un adevărat patron al bisericii. A ridicat din temelie peste 30 de biserici la care se adaugă refacerea multor altora, atât în țara, unde l-a depășit cu mult chiar si pe Ștefan cel Mare, cât și la Muntele Athos și la sud de Dunăre, la Vidin și Sistov. Matei Basarab a fost cel care și-a adus aportul major în înlocuirea limbii slavone cu cea românească, în viața oficială, religioasă și civilă. El a început construcţia Casei Domneşti de la Brebu, finalizată apoi de Constantin Brâncoveanu (1654 –  1714), Domn al Țării Românești și nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino.

Acestor muzee, a căror prezenţă este direct legată de numele unor personalităţi româneşti, în judeţul Prahova se mai pot vizita şi alte obiective de interes nu numai cultural, dar mai ales spiritual, aşa cum sunt: Mănăstirea Ghighiu (unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, veche de peste 400 de ani), Manastirea Zamfira (pictata de Nicolae Grigorescu), Manastirea Crasna (cea care a daruit Bisericii 6 episcopi), Manastirea Cheia (pictata de marele artist Gheorghe Tattarescu). 

            De asemenea, celor dornici de aflarea mai multor informaţii ştiinţifice, le va face plăcere să viziteze: Muzeul „Văii Superioare a Teleajenului ”  – Stiintele naturii CHEIA , MANECIU
Muzeul Sătesc de Etnografie şi istorie locală CORNU, Muzeul Cinegetic POSADA, COMARNIC
Muzeul Sătesc de Etnografie şi istorie locală SÎNGERU, Muzeul „Rezervaţiei Bucegi” SINAIA, Muzeul Sării, SLĂNIC PRAHOVA, Rezervaţia Arheologică „Târgşoru Vechi” TÂRGŞORU VECHI

Prima etapa a proiectului: Va prezentam mai jos prima vizita a elevilor de la Liceul ”Lazar Edeleanu” la Scoala „Nicolae Iorga Ploiesti. Elevii clasei a VIII-a A, coordonati de prof. Eugenia Baciu, clasa a VIII-a B (coordonati de prof. Gavril Simona ), a VIII-a C (coordonati de prof. Iordache Daniela ) si a VIII-a M (coordonati de prof. Oana Ilie) s-au intalnit cu elevii clasei a IX-a de la Liceul „Lazar Edeleanu”, coodonati de prof. Berciu Nicoleta.

101_5373

101_5380

101_5376

101_5374

101_5375

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: