Tabara Ariseni, Alba -ultimele informatii

REGULAMENT  privind buna desfăşurare a taberei de la Arieșeni, Alba

                                                                              din perioada 15.08 –  20.08.2012

1.1  DATE PRIVIND PLECAREA

Pentru plecare in data de 15.08.2012, elevii vor fi prezenţi la şcoală la ora 4 fara 15

Plecarea propriu-zisa va avea loc la ora 4 dimineata.

Întoarcerea va avea loc in data de 20.08.2012, în intervalul de timp  18-20 la şcoală.

1.2  REGULI PRIVIND BUNA DESFASURARE A TABEREI

  1. 2. 1.     IN AUTOCAR

Fiecare participant îşi respectă locul repartizat/ales;

Nu se plimba prin autocar in timpul mersului;

Nu se scoate mâna sau capul pe fereastră;

Sa se respecte  curăţenia in mijlocul de transport;

Nu se deranjeaza soferul;

Nu se mananca in autocar, ci in locurile de popas.

La coborârea din autocar şi la urcare NU se impinge si NU se pleaca fara acordul coordonatorilor grupului.

  1. 2.   2.   LA VIZITAREA OBIECTIVELOR TURISTICE

Fiecare participant trebuie sa ramana in cadrul grupului de care apartine;

Sa se respecte ordinea de intrare la obiectivele turistice;

Sa se respecte orarul stabilit de coordonatorii grupului;

Sa nu se  abata de la itinerariul stabilit.

  1. 2.3.      IN HOTEL/VILA

Cazarea in hotel se va face pe baza ROOMING LIST-ului (asezarii in camere a participantilor) la receptia hotelului/vilei.

Fiecare participant cazat ia in primire camera cu bunurile aflate in ea si este deplin raspunzator de acestea. Daca se va constata o neregula in camera aceasta se va reclama in maxim 1 ora de la constatare la receptia hotelului.

Sa nu deterioreze obiectele/bunurile aflate in dotarea HOTELULUI/ VILEI, in caz contrar acesta datoreaza HOTELULUI/ VILEI/SOCIETATII contravaloarea obiectului deteriorat conform tarifelor practicate la receptie.

Este interzis fumatul in interiorul cladirii (este permis numai in spatiile special amenajate);

Este interzis accesul in cladire cu bauturi alcoolice, droguri, materiale periculoase sau toxice.

Sunt interzise sonorizarile cu volum ridicat care pot deranja pe ceilalti turisti din hotel/vila;

Este interzisa tulburarea linistii in vila.

Este interzis preluarea la plecare a vreunui obiect din dotarea hotelului/vilei;

Se va respecta orarul restaurantului pentru servirea meselor;

Participanti sa aiba un comportament decent si civilizat pe durata sederii in hotel/vila;

Camerele se vor elibera pana la ora 12:00 a zilei de plecare din hotel/vila.

Profesori coordonatori:Prof. Baciu Eugenia (contact: 0733918469)

                                                 Prof. Albu Roxana

                                                 Prof. Gavril Simona

                                                 Prof. Ilie Oana

      Elevi participanti:

Ariciu Alexandru VIIA

Goicea Sorin VIIA

Voinea Alexandru VIIA

Pavel Catalin VIIA

Pîtă Andrei VIIA

Alexandrescu Bianca VIIIC

Calin Alexandru VIIC

Petrescu Andreea VIIA

Rucareanu Cristina  VIIA

Vasile Alexandru VIIA

Bercea Alin VIIIB

Tudor  Mihai VIIIC

Mușat Ştefan VC

Toader Andreea VC

Iordache Andreea VC

Geantă Eduard VIIIA

Samsonovici VC

Matei Alexandru VIIA

Ştefan Cristian VIIA

Bucur Mădălin VIIC

Mihai Tiberiu VIIIC

Adam Mihai VIII

Gârbea Diana VIII

Macovei Vlad VIII

Manole Elena VIII

Tănase Ioana VIII

Ştefan Andrei VIIC

      Vom completa lista cu elevii inscrisi de doamnele prof. Gavril Simona si Albu Roxana.

                            CAZARE LA VILA VANK 3* – ARIESENI (www.vilavank.ro)

Localizare: Vila Vank este situata in localitatea Arieseni, la limita judetelor Alba si Bihor, pe DN75. Se afla la: 130 Km de Alba Iulia, 110 Km de Oradea si 130 Km de Cluj Napoca.

Descriere unitate cazare: Vila dispune de 41 de locuri de cazare in camere pentru 2, 3 sau 4 pesrsoane, precum si doua apartamente, fiecare cu baie proprie:

  • 6 camere a cate 2 locuri
  • 7 camere a cate 2+1 locuri
  • o camera de 2+2 locuri
  • 2 apartamente cu living, a cate 2+2 locuri

Camerele sunt dotate cu baie proprie, TV.

La cerere capacitatea de cazare poate fi suplimentata pana la 50 de locuri.

Vila este prevazuta cu parcare proprie pazita, teren de joaca pentru copii si teren pentru practicarea diferitelor sporturi.

Vila dispune de un restaurant propiu.

Arieseni – inima Muntilor Apuseni

Se spune ca exista locuri in care stii ca vei reveni  candva chiar din clipa in care le vezi pentru prima data, pentru ca exista in  fiinta noastra o atractie inexplicabila catre frumosul creat de natura. Un  astfel de loc este Arieseni, o comuna ascunsa in inima Muntilor Apuseni, la aproximativ 100 km  de Alba Iulia, pe valea superioară a Arieşului Mare, alcatuita din 18 sate  minuscule rasfirate pe pantele Muntilor Bihorului.

Arieseni este o comuna ascunsa in inima Muntilor Apuseni, la aproximativ  100 km de Alba Iulia, pe valea superioară a Arieşului Mare, alcatuita din 18  sate minuscule rasfirate pe pantele Muntilor Bihorului.

Biserica de lemn din Arieseni, contruita in 1971 si pictata de maestrul Mihai Zugravul din Abrud poate fi si astazi vizitata, pastrand inca vechile picturi interioare.  Biserica a fost inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata in anul 2004 de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania. Recent a fost construita o noua biserica si o casa parohiala.

Obiective turistice

1. Cascada Varciorog

Se afla pe versantul N-E al masivului Biharia, pe valea Varciorogului,  afluent al Raului Alb. Cascada din Valea Varciorogului are o inaltime de  aproximativ 15 m. Drumul pana la cascada este placut, prin mijlocul padurii. Din  Arieseni se ajunge relativ repede, pentru ca traseul de aproximativ 4 km se face  pe un drum forestier.

 2. Groapa Ruginoasa

Este o imensa cavitate sapata de ape in gresii rosii, violacee si galbui.  Fenomen unic in tara noastra, Groapa Ruginoasa este rezultatul unui putenic  proces de eroziune. Ruptura are o adancime de mai bine de 100 m si la partea  superioara un diametru de aproximativ 500 m. Groapa este compartimentata de  creste ascutite care converg spre baza vaii. Situata la aproximativ 9 km de  Arieşeni, groapa poate fi vazuta, dupa parcurgerea unui traseu de aproximativ 50  de minute de la sosea (aproximativ 1 km de urcus).

3. Catunul Patrahaitesti

Situat la peste 1200 m altitudine, catunul  Patrahaitesti este una dintre cele  mai izolate asezari omenesti din Apuseni. In timpul verii, accesul se poate face  cu masina, pe un drum forestier destul de bun. Mai placuta este insa o drumetie  pe jos. De altfel, distanta de la sosea nu este foarte mare (aproximativ 5 km),  mai ales daca va ganditi ca la destinatie va vor intampina localnici binevoitori  care insista sa gustati din bucatele traditionale si din celebra afinata.

La Patrahaitesti se afla cativa mesteri iscusiti, din mainile carora iau  nastere obiecte artizanale din lemn si tesaturi pe care, de obicei, le vedem  doar la muzeele etnografice. In zona puteti vedea si o cascada, copie fidela a  celei de la Varciorog, insa mult mai mica si mai salbatica. Peisajul panoramic  superb, linistea desavarsita, ospitalitatea oamenilor fac din popasul la  Patrahaitesti o adevarata desfatare.

 4. Pestera Ursilor

Peştera a fost descoperită la 17 septembrie 1975 accidental, când în urma unei dinamitări în cariera de marmură de la Chişcău, s-a format o spărtură, prin care a intrat pentru prima dată om în peşteră. Spărtura a fost imediat închisă, iar după explorare o parte a peşterii a fost amenajată şi electrificată. Astfel la data de 14 iulie 1980 peştera a fost deschisă publicului. Are o lungime de 1,5 km, din care 521 m au fost declaraţi rezervaţie ştiinţifică. Nivelul superior în lungime de 488 m a fost deschis circulaţiei turistice, acolo pot fi admirate formaţiunile carstice, care au făcut peştera cunoscută în toată lumea.

Aici sunt 3 galerii: cea a Urşilor, galeria Emil Racoviţă si Galeria Lumânărilor, şi 4 săli: Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racoviţă şi Sala Oaselor. Vizitarea peşterii începe cu galeria urşilor unde au fost găsite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) dispărut de pe suprafaţa pământului de mai bine de 15000 de ani. Peştera Urşilor primeşte anual peste 200.000 de vizitatori.

5. Ghetarul Scarisoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de Ghețar iar Scărișoara vine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost botezată. Acum aparține de comunei Gârda de Sus, județul Alba.

– rezervatie speologica;

– prima pestera declarata monument al naturii din Romania;

– este amenajata: scari metalice, iluminat, ghid pentru grupuri mari;

– se viziteaza partea superioara a ghetarului: Sala Mare si Bisericuta (Altarul) care prezinta numeroase formatiuni de gheata (chiar si vara);

Cea mai mare peşteră cu gheaţă din România, se situează la altitudinea de 1165 m şi cu vârsta de peste 3.000 de ani. Lungimea peşterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheaţă are un volum de 75 000 mł şi o grosime de peste 15 m.

 Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m şi adâncimea de 48 m. La baza avenului se găseşte poarta propriu-zisă a peşterii, în spatele căreia se află „Biserica” de unde se deschide o galerie care după 68 m ajunge la Rezervaţia Mare a peşterii.

Catedrala, este lipsită de gheaţă, la fel ca şi Rezervaţia Mică unde se găseşte Palatul Sânzienei frumos concreţionat. Rezervaţia Mică de fapt se situează la picioarele unui perete vertical de gheaţă înalt de 15m.S

pre Rezervaţia Mare coboară un perete de gheaţă înclinat, lung de 20m şi prelungit cu o galerie, care coboară în pantă accentuată până la adâncimea maximă de 105 m a peşterii. Această galerie cu limbi de gheaţă şi cu multe concreţiuni a fost numită Galeria Maxim Pop.

Pretul biletului in 2011 era de 7 lei

Vizitabil: zilnic Între orele: 9,00-17,00 Contact: 0040-742-010-347

Pentru timpul vizitei să avem haine călduroase!

Cantec de tulnic in Gehtarul Scarisoara:

http://www.youtube.com/watch?v=8Xa7NxRviSY&feature=player_embedded

6. Pesterea Poarta lui Ionete

Cheile Ordancuşii, rezervaţie complexă, reprezintă una din cele  mai inguste chei din Romania (pe alocuri 4-6 m latime), cu un peisaj natural  pitoresc. Doi pereţi de calcar verticali, atat de apropiaţi incat firul apei  parca abia isi gaseste drumul spre iesire,  sunt calea de acces catre  pestera Poarta lui Ionele. Inalti de peste 250 m şi cu o lungime de 3,25 km, ei  adăpostesc numeroase nişe, arcade şi guri de peşteră (peste 30 de peşteri)  dintre care Peştera Poarta lui Ionele este cea mai spectaculoasa. Peştera Poarta  lui Ionele iese în evidenţă datorită intrarii imense, de peste 15 m înălţime.  Deschiderea ei în imediata apropiere a şoselei ce străbate Cheile Ordâncuşei,  precum şi frumoasa cascadă reprezinta principalele motive de atractie. Cavitatea  se desfăşoară sub forma unei galerii de 324 m lungime.

7. Cetatile Ponorului

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Cetăţile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m, partea ei superioară având un diametru de peste 1 km. Culmile înconjurătoare care închid circular depresiunea sunt tăiate doar într-un singur loc de canionul Văii Cetăţilor. Poteca de acces porneşte de la drumul forestier şi coboară treptat prin pădure, paralel cu Valea Cetăţilor până în Dolina I.

Cea mai splendida si impunatoare formatiune carstica din Romania, Cetatile Ponorului se afla in Muntii Apuseni, mai précis in partea de nord a Muntilor Bihor la circa 10-15 km de comuna Pietroasa , zona Padis. Zona turistica Padis se constituie din bazinul Cetatile Ponorului cu o suprafata de 36 km patrati (incluzand Cheile Galbenei si Poiana Florilor) la sud vest si Cheile Somesului Cald – Poiana Varasoaia – Poiana Caciulata la nord.

Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii trecand in custodia Academiei Romane. Aceste cetati sunt constituite din 3 cercuri (Doline) mari de stanci asezate intr-o depresiune impadurita de 300 m adanci si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai sus.

Numele de Cetatile Ponorului vine in primul rand de la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui fenomen carstic. Poteca de acces porneste de la drumul forestier si coboara treptat prin padure pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetatilor pana la primul circ (Dolina 1), acesta fiind sfarsitul propriu-zis al vaii. Peretele lateral de vest, inalt de peste 150 de metri este strapuns de un portal ce depaseste 70 de metri inaltime.

In partea dreapta, o limba de grohotis urca pe sub o arcada in Dolina 2, care este de fapt un aven circular de 200 m inaltime. In Dolina 3 se poate ajunge urcand scarile metalice din stanga portalului. De mentionat este faptul ca pe fundul dolinelor se formeaza fenomenul de fund de sac care pastreaza constant aerul rece.

Vizitarea Balcoanelor (in numar de 4 – doua deasupra Dolinei 3 si doua deasupra Dolinei 2) se poate face prin doua locuri si anume: prin partea sudica a potecii cat si dinspre soseaua forestiera aici existand deasemenea doua variante pe poteca ce ocoleste Depresiunea Cetatilor sau direct de la “Grajduri”.

Aici cresc specii de plante care apar numai in nordul Europei sau in tundra. Peisajul de o frumusete rar intalnita e intregit de cativa molizi care par lipiti in peretii de piatra. Aici se intampla un fenomen vegetal unic si anume pe vaile muntilor cresc conifere iar pe creste cresc foioase. Acest fenomen petrecandu-se ca urmare a inversiei termice cauzate de zonele carstice, care fac ca vaile sa fie mai reci ca temperatura.

8.Casa Memoriala Avram Iancu

Muzeul se afla in comuna Avram Iancu, in aceeasi  zona in care puteti vizita cascada Pisoaia si Dealul cu melci si exista ca atare  din anul 1924. Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de  catre parintii lui Avram Iancu. Este o casa tipic moteasca, cu acoperis tuguiat  si terminat cu patru arcade semicirculare. Casa memoriala cuprinde obiecte  comemorative: fotografii, documente de familie, obiecte personale ale lui Avram  Iancu, conducatorul Revolutiei de la 1848 – 1849 din Transilvania. La demisol  este amenajata o expozitie etnografica ce cuprinde numeroase obiecte populare  specifice zonei.

9.Cascada Pisoaia

Este o splendida cadere de apa situata in comuna Avram Iancu, in partea  stanga a soselei, pe directia de mers dinspre Campeni, la aproximativ 400 m de  sosea. Impresioneaza mai ales prin inaltimea sa, de aproximativ 50 m.

10. Ghetarul Vartop

Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neardenthal din România.

Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile (doline) care se formează în zonele carstice.

Peştera este rezervaţie speologică şi se poate vizita doar în prezenţa ghidului, care stă la Casa de Piatră. Este declarată monument al naturii. Este de o frumuseţe rară, fiecare centimetru este acoperit cu concretiţiuni incredibile şi frumos colorate ca într-o lume de basm. De la intrare începe o galerie mare.

Costul unui bilet este de 10 RON.

Pentru orice alte informatii nu ezitati sa ne contactati!

Prof. Eugenia Baciu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: